Gelatine er et naturprodukt af animalsk oprindelse. Det fremstilles udfra kollagen, som er er protein og en vigtig bestanddel af bindevæv. Gelatine kan derfor udvindes fra hud, sener og knogler. Omdannelsen fra kollagen til gelatine består i en ændring i molekylets struktur, som f.eks. vil ske ved opvarmning. Gelatine er i modsætning til kollagen vandopløseligt, og ved afkøling vil der derfor dannes en gel.

Den industrielle fremstilling af gelatine er typisk af hud, sener og knogler fra svin og kvæg, men kan også bestå af råvarer fra andre drøvtyggere (får og geder), fjerkræ, fisk og vildt.

Først foretages en knusning af råvarerne, hvorefter der foretages en grundig affedtning. Dernæst behandles råvarerne i saltsyrebad i flere dage, hvorefter gelatineproduktet ekstraheres (udtrækkes) fra knogler, huder m.m. med syre og så behandles gelatineproduktet i basisk væske i flere uger. Derefter foretages ekstraktion i varmt vand. Endelig bliver gelatineopløsningen filtreret, koncentreret og steriliseret ved 140°C før den endelige tørring af produktet.

Teknologisk har gelatine flere egenskaber som for eksempel emulgeringsmiddel, geleringsmiddel, bindemiddel og fortykkelsesmiddel. En lang række forarbejdede fødevarer som f.eks. kødpålæg, kager, desserter og slik, herunder vingummi, indeholder gelatine.

gelantine er også kendt som husblas for forbrugerne….